Kur'ân-ý kerîmde meâlen buyruldu ki:
Ey mü'minler! Hepiniz Allah'a tövbe ediniz ki felâh (kurtuluþ) bulasýnýz. (Nûr sûresi: 31)
Allahü teâlâ tövbe edenleri sever. (Bekara sûresi: 222)
En iyiniz, günâhtan sonra hemen tövbe edeninizdir. (Hadîs-i þerîf-Berîka)
Tövbe eden, günah iþlememiþ gibi olur. (Hadîs-i þerîf-Berîka)
Rûh gargaraya gelmedikçe, Allahü teâlâ kulun tövbesini kabûl eder. (Hadîs-i þerîf-Ýhyâ)
Günâhlarýnýz çok olup göklere kadar ulaþsa, tövbe edince Allahü teâlâ tövbenizi kabûl eder. (Hadîs-i þerîf-Berîka)
Günahtan sonra hemen tövbe etmek, farzdýr. Tövbeyi geciktirmek büyük günâhtýr. Bunun için de, ayrýca tövbe etmek lâzýmdýr. Farzý yapmamanýn günâhý ancak kazâ etmekle affolur. Her günâhýn affý için, kalb ile tövbe etmek ve dil ile istiðfâr etmek (baðýþlanmasýný istemek) ve beden ile kazâ etmek lâzýmdýr. (M. Hâdimî)
Ey oðlum! Bir hatâ iþlediðin zaman hemen tövbe et ve sadaka ver. Tövbeyi yarýna býrakma. Çünkü ölüm, ansýzýn gelir. (Lokman Hakîm)
Ýnsanlarý iki þey helâk eder: Biri tövbe ederim diyerek günâh iþlemeleri, diðeri de sonra yaparým diyerek tövbeyi geciktirmeleridir. (Þakîk-i Belhî)
Her uzvun tövbesi vardýr. Kalbin tövbesi, harâm iþleri yapmaya niyeti terk etmesi; gözün tövbesi, harâma bakmamasý; ayaklarýn tövbesi, harâma gitmemesi; kulaklarýn tövbesi, haram þeyleri dinlememesi; karnýn tövbesi harâm yememesidir. (Zünnûn-i Mýsrî)
Þartlarýna uygun yapýlan tövbe muhakkak kabûl olur. Tövbenin kabûl edileceðinde deðil, tövbenin þartlarýna uygun olup olmadýðýnda þüphe etmelidir. (Ýmâm-ý Gazâlî)
Tevbe yâ Rabbî hatâ râhýna git tiklerime
Bilip ettiklerime bilmeyip ettikle rime
(Abdurrahîm Rûmî)
|