Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 10. yilinda
IHYA ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Dini Terimler
Sponsorlu bağlantılar
Secme Konular
· ELHAMDÜLİLLAH
· SİCCÎN
· ÂLİM
· FETÂNET
· FİDYE
· SAFÂ VE MERVE
· EMÂN
· MÜRŞİD
· LEBBEYK
· VEYL

Burayada Bak
· AKÎKA
· Akl-ı Feâl
· Akl-ı Meâş
· Âlem-i Ervâh
· Âlem-i Mânâ
· Âlem-i Sagîr
· ALEYHİSSALÂTÜ VES-SELÂM
· ÂLİM
· AMDEN
· AMEL
· Amel-i Kesîr
· Amel-i Sâlih
· ÂMENTÜ
· ANÂSIR-IERBE'A
· ANGLİKANİZM

Son Okunanlar
· MÜCÂHEDE
· ŞEKÂVET
· Yed-i Beydâ
· MAĞFİRET
· Kefen-i Farz
· Seyr-i Anillah-i Billâh
· MELEKÛT ÂLEMİ
· NECÂT
· Hanbelî Mezhebi
· Kemâlât-ı Nübüvvet



Dini Terimler     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z

MÜCÂHEDE

Allahü teâlâ âyet-i kerîmelerde meâlen buyurdu ki:

Bizim uğrumuzda mücâhede edenlere gelince, elbette biz onlara yollarımızı gösteririz. Şüphesiz ki Allah, her hâlde muhsinlerle (iyilik edenlerle) berâberdir. (Ankebût sûresi: 69)

Gerçek mü'minler; Allahü teâlâya ve Resûlüne îmân edip, sonra şüphe etmeyerek, Allah uğrunda mal ve canlarıyla mücâhede edenlerdir. İşte sâdık olanlar bunlardır. (Hucurât sûresi: 15)

Çoluk-çocuğunun geçimini helâlinden te'mine çalışan, Allahü teâlânın yolunda mücâhede eden gibidir. (Hadîs-i şerîf-İhyâ, Müsned-i Firdevsî)

Resûl-i ekreme insanların en efdâli kimdir diye sorulunca; "Canı ve malı ile Allah yolunda mücâhede eden mü'mindir" buyurdular. (Buhârî ve Müslim)

2. Nefse zor gelen, nefsin istemediği şeyleri yapma.

Bir kimse bin sene ibâdet etse ve sıkıntılı riyâzetler çekse (nefsin istediklerini yapmama) ve sıkı mücâhede yapsa, eğer bir peygambere (aleyhisselâm) uymamış ise, bütün bu çalışmalarının bir arpa kadar kıymeti olmaz. Çölde görülen serâb gibi hiçbir şeye yaramaz. Hiçbir iş olmayan yâni bir şeye yaramayan uyku bile, meselâ, gün ortasında bir parça uyumak (kaylûle yapmak), o büyüklerin emrine uyarak yapılınca, onlara uymadan yapılan, bin sene ibâdetten, mücâhededen kat kat daha kıymetli olur. (İmâm-ı Rabbânî)

Açlık ve nefisle mücâhede, hârika ve kerâmeti (olağanüstü şeyleri) arttırır. Evliyânın sohbeti ise, kalbe zikri yerleştirir. Sünnete (dînimizin emir ve yasaklarına)tâbi olmayı (uymayı) kolaylaştırır. (Seyfeddîn Fârûkî)

İbâdet yapmaktan maksad; hem mücâhede yaparak, nefsi terbiye etmek, hem de kalbe ferahlık getirmek, kalbi Allahü teâlaya bağlamak içindir. (Ali bin Emrullah)

Hevâ (nefsin arzu ve istekleri) ancak mücâhede ile azalıp yok olur. (Muhammed Hâdimî)


Son takip: 14.09.2024 - 11:26
Konu ile alakali düsüncelerinizi yaziniz:



· Îmân-ı Merdûd · ÜMMÎ · FARÎZA · İkrâh-ı Mülcî · FIRKA · MEHR (Mehir) · HÜSN-İ ZAN · HÂFIZ · Zî rahm-i mahrem şunlardır · ULÛM-İ ÂLİYYE · SEFÎH · SÂM · İTÂB · ZÜMER SÛRESİ · Rahmet Kapısı · TİMÂR · CİLBÂB · BÂLİĞA · MAZLÛM · VİLÂYET (Velâyet) · ZENGİN · ZEMHERİR · İŞTİBÂK-ÜN-NÜCÛM · KÖTÜ ARKADAŞ · ÂRİYET · Kabz ve Bast · FİYAT · Hisse-i Şâyia · EBÛ HANÎFE · TEAKKUL · BÜRÛZ · ZULM (Zulüm) · İBÂHİYYE · ATEŞPEREST · TESLİM · HÂDÎ (El-Hâdî) · İHTİLÂM · Nefhat-ül-Ba's · LEYL SÛRESİ · ŞEKÂVET · MA'İYYET · HUDÛD · Fıkıh ilmi dört büyük kısımdır · NESEB · CELÎL (El-Celîl) · FADÎLE · ADN CENNETİ · İŞRÂK VAKTİ · Kalem Sûresi · Nefhat-ül-Fer'
· AKÎKA · Akl-ı Feâl · Akl-ı Meâş · Âlem-i Ervâh · Âlem-i Mânâ · Âlem-i Sagîr · ALEYHİSSALÂTÜ VES-SELÂM · ÂLİM · AMDEN · AMEL · Amel-i Kesîr · Amel-i Sâlih · ÂMENTÜ · ANÂSIR-IERBE'A · ANGLİKANİZM · ANKEBÛT SÛRESİ · ARABÎ AYLAR · ARABÎ SENE · A'RÂF · A'râf Eshâbı (Ehli) · ARAFÂT · ARÂZİ-İ MÎRİYYE · ARÂZİ-İ UŞRİYYE · AREFE GÜNÜ · ASHÂB · ÂSÎ · ÂŞİR · Aşk-ı İlâhî · AŞR (Aşır) · AŞR (Aşır) · ÂŞÛRE GÜNÜ · ATÂ · AZÂB · Âzâd Etmek · Âzâd Olmak · AZAMET · ÂZER · AZÎMET · AZÎZ (El-Azîz) · BÂTINİYYE
· Melekler · Peygamberler · Sureler

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Oyun Resimler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
ilmihal Rehber