Fâtiha sûresi Mekke'de nâzil oldu (indi). Yedi âyet-i kerîmedir. Kur'ân-ý kerîmin baþýnda olup, okumaya onunla baþlandýðý için Fâtiha, Kur'ân-ý kerîmdeki mânâlarýn asl olduðundan, Ümmü'l-Kur'ân, hadîs-i þerîfte þifâ olduðu bildirildiðinden Sûretü'þ-Þâfiye veya Sûretü'þ-Þifâ denilmiþtir. Diðer isimleri; el-Esâs, el-Vâfiye, el-Kâfiye, es-Seb-ül-mesânî ve el-Kenz'dir. Sûre, Allahü teâlâya hamd ü senâyý (övgü ve þükrü), O'nun sýfatlarýný ve mühim bir duâyý içerisinde bulundurmaktadýr. (Senâullah Dehlevî, Taberî)
Allahü teâlâ Fâtiha sûresinde meâlen buyuruyor ki:
Hamd, âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahim ve din günü (kýyâmet günü) nün sâhibi olan Allahü teâlâya mahsustur. Yalnýz sana ibâdet eder, yalnýz senden yardým isteriz. Bizi doðru yola, kendilerine nîmet verdiklerinin yoluna ilet. Gazâba uðrayanlarýnkine (yahûdîlerinkine), sapýklarýnkine (hýristiyanlarýnkine) deðil. (Âyet: 1-7)
Yataðýna uzandýðýnda Fâtiha ve Ýhlâs sûrelerini okuduðun zaman, ölüm dýþýnda kalan her þeyden emîn olursun. (Hadîs-i þerîf-Mecma-uz-Zevâid)
Kim Fâtiha'yý ve Ýhlâs sûresini okursa, sanki o kiþi Kur'ân-ý kerîmin üçte birini okumuþ (gibi sevâb sâhibi) olur. (Hadîs-i þerîf-Metâlib-ül-Aliyye)
Fâtiha (sûresi) her hastalýðýn þifâsýdýr. (Hadîs-i þerîf-Dârimî)
Yedi defâ Fâtiha sûresi okuyup dert ve aðrý olan uzva üflenirse, þifâ hâsýl olur. Âyet-i kerîmenin ve duânýn tesir etmesi için okuyanýn ve okutanýn, ehl-i sünnet îtikâdýnda olmasý, haram iþlemekten, kul hakkýndan sakýnmasý, haram yiyip içmemesi ve karþýlýk olarak ücret istememesi þarttýr. (Ebü'l-Hasen-i Þâzilî)
|