Lâ ilâhe illallah diyerek tecdîd-i îmân yapýnýz. (Hadîs-i þerîf-Hadîka)
Îtikâdýnda (inancýnda) veya sözünde veya iþinde küfre (îmânýn gitmesine) sebeb olacak bir þey bulunan kimsenin tecdîd-i îmân etmesi lâzýmdýr. (Abdülganî Nablüsî)
Kadýn ve erkek her müslümanýn, her gün sabah ve akþam tecdîd-i îmân duâsýný okumasý lâzýmdýr. Zevc ile zevcenin (hanýmýn) birlikte okumalarý iyi olur. (Birgivî)
Küfre sebeb olan sözü, hatâ ederek yanýlarak söyleyenin îmâný ve nikâhý bozulmaz. Yalnýz tövbe ve istiðfâr yâni tecdîd-i îmân etmesi iyi olur. Tecdîd-i nikâh (nikâhý yenilemek) lâzým olmaz. (Hâdimî)
Her gün tecdîd-i îmân müstehabtýr. "Yâ Rabbî! Eðer benden unutarak veya yanlýþlýkla ve bilerek küfür ve þirk ve günah ve her ne meydana gelmiþ ise ben onlarýn hepsinden dönüp vazgeçtim, piþman oldum. Bir dahi yapmamaya söz verdim. Ýslâm dînini kabûl ettim. Peygamber efendimiz senin tarafýndan her ne getirdi ise inandým, kabul ettim. Dilim ile söyledim kalbim ile tasdik ettim. Hepsi haktýr, doðrudur ve gerçektir. Eðer söz ve iþlerim dîne aykýrý ise, ondan da piþman oldum, vazgeçtim" demeli ve Âmentü duâsýný okumalýdýr. (Ahmed Hilmi Efendi)
|