Allahü teâlâ, Kur'ân-ý kerîmde meâlen buyurdu ki:
(Ey Resûlüm!) babasý ve çocuðu olmýyanýn mîrâsý hakkýnda senden dînin hükmünü istiyorlar. De ki, Allah, babasý ve çocuðu olmayan için þöyle beyân eder: Eðer bir kimse ölür de çocuðu bulunmazsa ve geride ana-baba bir veya baba bir olan tek bir kýz kardeþi olursa, terikenin yarýsý bunundur. Eðer ölen bir kadýnýn geride çocuðu kalmaz da erkek kardeþi bulunursa, o, terikenin tamâmýna vâris olur. Ölenin iki veya daha çok kýz kardeþi varsa, bunlara terikenin üçte ikisi vardýr. Eðer kardeþler erkek ve kadýn olurlarsa erkek için iki kadýn payý vardýr. Þaþýrýrsýnýz diye Allah size dîninizin hükümlerini açýklýyor. Allah her þeyi hakkýyla bilendir. (Nisâ sûresi: 176)
Küçük çocuklarý olan veya mîrâsa muhtaç bâlið (ergen) ve sâlih çocuklarý bulunan hastanýn, malýndan nâfile hayrât ve hasenâtý (iyilik yapýlmasýný) vasiyyet etmeyip çocuklarýna býrakmasý daha iyidir. (Ýbn-i Âbidîn)
Malýný, hayrâta (iyi yerlere) sarf edip, fâsýk (haram ve günah iþleyen) çocuðuna mîrâs býrakmamalýdýr. Çünkü günâha yardým etmek olur. (Kerderî)
|