Havâtýr, bâzan Allahü teâlânýn insanýn kalbinde meydana getirdiði þeyler olur. Bunlara hak, doðru havâtýr denir. Bâzan melekler vâsýtasýyla gelir. Buna ilhâm denir. Bâzan, þeytan onlarý insanýn kalbine atar, buna vesvese denir. Bâzan da nefsin kendi kendine çýkardýðý þeyler olur ki, buna hevâcis denir. (Hâdimî)
Melek tarafýndan olan havâtýrýn doðruluðuna alâmet, dîne uygun olmasýdýr. Dîne uygun olmayan havâtýr bâtýldýr, bozuktur, denilmiþtir. Þeytan tarafýndan gelen havâtýrýn çoðu günahlara dâvet eder. Bâzan þeytandan gelen havâtýr, tâat ve ibâdet gibi görünürse de yine o gizli bir günâha, isyâna dâvettir. Bunlar þeytanýn gizli tuzaklarýndandýr. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Havâtýr ve niyetlerimi önce kitap ve sünnet ile karþýlaþtýrýyorum. Bu iki âdil þâhide uygun olanlarý söylüyor ve yapýyorum. (Ebû Süleymân Dârânî)
Havâtýr nefse acý gelirse, hayr olduðu; tatlý gelir hemen yapmak isterse þer (kötü) olduðu anlaþýlýr. Bunu anlamak için Ýslâmiyet'e uygun olup olmadýðýna bakýlýr. Anlaþýlmazsa, sâlih (günâh iþlemeyen) bir âlime sorulur. (M. Hâdimî)
|