Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 10. yilinda
IHYA ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Dini Terimler
Sponsorlu bağlantılar
Secme Konular
· ELHAMDÜLİLLAH
· SİCCÎN
· ÂLİM
· FETÂNET
· FİDYE
· SAFÂ VE MERVE
· EMÂN
· MÜRŞİD
· LEBBEYK
· VEYL

Burayada Bak
· AKÎKA
· Akl-ı Feâl
· Akl-ı Meâş
· Âlem-i Ervâh
· Âlem-i Mânâ
· Âlem-i Sagîr
· ALEYHİSSALÂTÜ VES-SELÂM
· ÂLİM
· AMDEN
· AMEL
· Amel-i Kesîr
· Amel-i Sâlih
· ÂMENTÜ
· ANÂSIR-IERBE'A
· ANGLİKANİZM

Son Okunanlar
· MÜTEVÂTÎ
· Akl-ı Meâş
· NESH
· VÜCÛD
· Burhân-ı Temânü
· MAKSAD (Maksûd)
· FAKR
· Hac Sûresi
· ALEYHİSSALÂTÜ VES-SELÂM
· DUÂ



Dini Terimler     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z

MÜTEVÂTÎ

İnsanlık yâni insan olma, insanın bütün ferdlerinde en yüksek derecedeki insan ile en aşağı bir insan da eşittir. Meselâ, insan olma bakımından bir peygamber ile peygamber olmayan aynıdır. Yine yüksek makam sâhibi birisi ile bir köy çobanındaki insanlık eşittir. Birinde daha çok, diğerinde daha az olmaz. Çünkü insanlık, mütevâtîdir. (Abdülhakîm Arvâsî)

Tâbi olmak, uymak kelimesi (sözü) mütevâtî sözlerdendir. Çünkü uymak demek, tâbi olanın, uyduğu kimsenin arkasında gitmesi demektir. Bir kimse bir büyüğe uyarsa o kimseye tâbi; uyulan büyük zâta metbû' yâni kendisine uyulan denir. Tâbiin, metbûa uymasının az ve çok olması ve uyduğu zamânın az ve çok olması, kısa ve uzun olması, uymağı değiştiriyor ise de, bu değişiklik, farklılık, uymak işinin özünü değiştirmez. Bunun mütevâtî olmasını bozmaz. (Abdülhakîm Arvâsî)


Son takip: 28.03.2024 - 12:34
Konu ile alakali düsüncelerinizi yaziniz:



· KARÂMİTA · KÂTİL · BUĞZ · FÂNÎ · Vilâyet-i Sugra · AN'ANE · MEVLÂNÂ · MU'TÎ (El-Mu'tî) · Ehl-i Sünnet Âlimleri · MADDÎ TEMİZLİK · MUBÂH · RÜCÛ' · Sünnet-i Müekkede · SEB' ETMEK · AFOROZ · ESER · MESCİD · BEDÎ' (El-Bedî') · Saf Sûresi · SELEM · Cum'â Hutbesi · Sıfat-ı Sübûtiyye · Seyyid-üs-Sakaleyn · İDRÎS ALEYHİSSELÂM · TAHSÎL-İ İRFAN · Hadîs-i Cibrîl · İSTİVÂ · BÎ'AT (Bey'at) · HALÎFE · LAÎN · SELÎM AKIL · URÛZ · ZÜRRİYYET · YAĞMUR DUÂSI · Hadîs-i Mevkûf · ZELLET-ÜL KÂRÎ · BETÛL · Bid'at Fırkası · EMVÂL-İ ZÂHİRE · Emîr-ül-Mü'minîn · GARER · Ehl-i Sünnet Îtikâdı · Cüz-ün Lâyetecezzâ · ZÜLCENÂHAYN · Âzâd Etmek · İTTİKÂ · ÎSÂ ALEYHİSSELÂM · Mİ'YÂR · Mescid-i Şerîf · GADAB (Gazab)
· AKÎKA · Akl-ı Feâl · Akl-ı Meâş · Âlem-i Ervâh · Âlem-i Mânâ · Âlem-i Sagîr · ALEYHİSSALÂTÜ VES-SELÂM · ÂLİM · AMDEN · AMEL · Amel-i Kesîr · Amel-i Sâlih · ÂMENTÜ · ANÂSIR-IERBE'A · ANGLİKANİZM · ANKEBÛT SÛRESİ · ARABÎ AYLAR · ARABÎ SENE · A'RÂF · A'râf Eshâbı (Ehli) · ARAFÂT · ARÂZİ-İ MÎRİYYE · ARÂZİ-İ UŞRİYYE · AREFE GÜNÜ · ASHÂB · ÂSÎ · ÂŞİR · Aşk-ı İlâhî · AŞR (Aşır) · AŞR (Aşır) · ÂŞÛRE GÜNÜ · ATÂ · AZÂB · Âzâd Etmek · Âzâd Olmak · AZAMET · ÂZER · AZÎMET · AZÎZ (El-Azîz) · BÂTINİYYE
· Melekler · Peygamberler · Sureler

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Oyun Resimler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
ilmihal Rehber